• Home
 • Höga morgonvärden – stort problem för mig

Höga morgonvärden – stort problem för mig

God morgon, vänner.

Jag får aldrig bukt med mina morgonvärden. För att vara helt ärlig: Jag har inte haft ett morgonvärde under 15 på ett helt år (!!! ) vilket är en ren katastrof. Ja, ni vet ju hur jobbigt och irriterande det är att mäta upp ett högt värde på morgonkvisten. Istället för att duka fram en god frukost så får man börja ‘jobba’ ner blodsockret och inte är det enkelt, det tar nämligen flera timmar att nå ett bra värde igen.

Om vi säger att jag mäter upp 20,1 direkt när jag vaknar och sedan går på toaletten, som tar cirka 3 minuter, så har mitt värde hunnit stiga till 25,3 under den lilla stunden, och det är helt galet. Adrenalin, jag vet – men det är helt galet hur fort det stiger. Man mår ju allt annat än bra. Magen känns svullen, benen krampar, du är yr, har dålig balans och känner dig riktigt sjuk.

Jag har testat det mesta för att försöka få bukt med detta, men ingenting fungerar. Jag har experimenterat hej vilt med mina insulindoser men kroppen svarar inte. Det spelar heller ingen roll hur lite eller mycket jag sover, jag vaknar ändå med högt blodsocker. Vad fan är det som försiggår när jag sover, är frågan? Ibland känner jag mig som en nybliven diabetiker trots att jag snart har levt med sjukdomen i 16 år.

———————————————————————-

Good morning friends. I can never cope with my morning measurements. To be completely honest: I haven’t had a blood glucose value in the morning under 15 in a whole year (!!!) which is a pure disaster. Yes, you guys know how difficult and annoying it is to measure a high value at the start of your day. Instead of preparing a good breakfast, you have to start “working” down the blood sugar and it is not easy, it takes several hours to reach a good level again. If we say that I measure 20.1 immediately when I wake up and then go to the bathroom, which takes about 3 minutes, then my value has risen to 25.3 within that short amount of time…it’s completely crazy. Adrenaline, I know – but it’s insane how fast it rises. You feel just about everything but good. Your stomach feels swollen, legs cramped, you are dizzy, have poor balance and feel really sick. I have tried almost everything to overcome this, but nothing works. I have experimented freely with my insulin doses but my body does not respond. No matter how little or much I sleep, I still wake up with high blood sugar. What the hell is going on when I sleep, is the question? Sometimes I feel like a new diabetic, even though I have been living with the disease for 16 years.

Tips mottages tacksamt! ( Pump är inte av intresse ).

Bästa hälsningar, Diabetesmannen.

Comments (7)

 • Har du provat något annat insulin eller insulinpump? Tar du insulin då du käkar på kvällen?
  Sjukt jobbigt läge. Hoppas du hittar något som funkar för dig! ☺️

 • Är det kanske värt att ställa klockan på tidig morgontimme och ta några enheter då, för att stoppa stigningen? Man somnar ju snabbt om! (Jag hade klockan ställd på 03 i många år, för att testa bs och därmed slippa koma som var mitt problem)

 • Något händer med kroppen på morgonen,jag kan vakna med 7,5 och en halvtimma senare är värdet över 10 trots att jag inget ätit. Har varit diabetiker i 48 år,tresiba och snabbinsulin i sprutform är min behandling plus 1 mils promenad per dag.

 • Hej! Skrivet här innan… Läste lite av dina senaste blogginlägg. + på Facebook detta problem ang. morgonvärdet… Om man inte mår så bra/ stressad, så dansar gärna sockret tango, upp/ner. Har man det minsta oro i kropp & själ märker jag det direkt på värderna. Haft D1 i 53 år, fick det när jag var 13 år. Mitt morgonblodsocker är mellan 4-5 oftast. När jag var i20-årsåldern sökte jag till Diabetessjukhus i Gentofte, Danmark. Där var de specialister✨. Tror inte det går längre.. Inga nämnvärda komplikationer än… peppar peppar ta i trä. Lever livet som vem som helst (nästan du vet). Enbart pennor, inga pumpar. Hba1c = ca 54… Kanske du har nattdrömmar som är oroliga.. då hoppar sockret upp klart.. men dem kan man ju inte styra över.. Viktigaste att du mår så bra du bara kan, på resten av dagen, sen löser det sig säkert på natten. Har själv gått hos massör, psykolog & rosenterapi som fick mig att landa i kroppen.Man måste få en ro i kropp & själ. Är en optimist i grunden, hoppas det rättar till sig för Dig, för morgonvärdet är ju klart deprimerande & oroande för dig!! Har du gått med det länge? Tycker att sjukvården borde ge Dig akut hjälp, har du en läkare som inte löst det på så länge, hade jag bytt läkare alt./ diabetessköterska!! Ge INTE upp????! men du måste ta tag i det på allvar Idag el. imon????. Du har ett spännande liv framför Dig kompis!! I promise????! Allt kan bara bli bättre????. Lycka till kära❤️! Kram Eva

 • Du måste hantera dina höga värden. Höja upp långtidsverkande med 2 enheter minst och sedan skjuta till ordentligt med insulin. Träning måste du även komma igång med i liten dos. Hade även bytt både läkare och sjuksköterska. Detta är allvarligt! Du måste ta hand om dig i all välmening. Lite mer Peter Jidde extrem på att ligga lite väl lågt. Tränar han äter han en smörgås samt att han tar insulin till det. Stor kram till dig!

  • Hej!

   Nu ligger jag ju inte direkt på latsidan. Jag tränar ( och har gjort det ) cirka 4-5 ggr i veckan under 10-15 års tid. Men visst, ändring av insulindoser är något jag får experimentera med ett tag till.

   Tack för dina ord!

   Ha en grym dag.

   //Diabetesmannen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


LifeStyleWorld.se